Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταστροφο-λάτρες

Θέλετε έναν γερό σεισμό να κάνει «πίτσα» τις πόλεις μας;
Θέλετε έναν γερό τσαμπουκά να πάρουμε το αίμα μας πίσω για τα Ιμια και να γίνονται μάχες μέχρι την Καβάλα;
Θέλετε ένα τσουνάμι να στείλει τα παραθαλάσσια θέρετρά μας στον αγύριστο;
Θέλετε μια πανδημία της γρίπης των πουλερικών να κλαίνε μάνες δίχως γιούς, γυναίκες δίχως άντρες;
Θέλετε ένα σιβηρικό χειμώνα να θαφτούμε κάτω από τον παγετώνα;
Κι αφήστε τα Μίντια που κάνουν τρελές χαρούλες κάθε που υπάρχει υποψία και καταστροφή, λιμό, λοιμό και καταποντισμό. Τους βλέπεις να τρέχουν τα σάλια τους όταν μιλούν για τους 18 νεκρούς στην Τουρκία από τη γρίπη των πουλερικών και του 80 νεκρούς στη Ρωσία από το κρύο…
Αφήστε τους αυτούς με το ένστικτο της ύαινας!

Εσείς με απασχολείτε.
Οι επικλήσεις σας για το Κακό.
Στο δρόμο, στο λεωφορείο, παντού…
Αυτό το…
«Ας έλθει η συμφορά! Ας γίνει της πουτάνας!».
Που υπονοείται αν δεν λέγεται και ανοιχτά!

Τι θέλετε αγόρια και κορίτσια μου;
Δεν σας αρκούν πια τα τροχαία… Οι δέκα-δεκαπέντε νεκροί του σαββατοκύριακου… Οι εκατόμβες του Μαλιακού είναι καλές αλλά όχι αρκούντως «χορταστικές»…
Δεν σας αρκούν οι καρκίνοι και τα εμφράγματα…
Θέλετε νεκρούς χιλιάδες…

Μας έλειψε το πένθος…
Ο μαζικός θρήνος…

Σαν όλοι να εύχονται την καταστροφή τελευταία…

Σαν όλοι να αποζητούν μια Κάθαρση…

Αντιλαμβανόμενοι υποσυνείδητα κάποια Υβρη;
Ή
Το κλείσιμο ενός κύκλου που αρνείται πεισματικά να ολοκληρωθεί…

Όχι όμως βάζοντας εμείς το χέρι μας.
Περιμένοντας τη μοίρα να μας χτυπήσει…

Κι είναι σχεδόν σίγουρο ότι έτσι ή αλλιώς, κάποια στιγμή, θα μας χτυπήσει!
Αλύπητα!

Όπως μας αξίζει!

Σχόλια

 1. Το παρόν σχόλιο ας θεωρηθεί placeholder για τη σύνηθη αναφορά στο καβαφικό "Περιμένοντας τους Βαρβάρους" κλπ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...It's the end of the world as we know it, and we feel fine? Έχεις δίκιο, πάντως (αν και, προσωπικά, ούτε εύχομαι ούτε απεύχομαι τίποτα σε τέτοιο επίπεδο, πλέον).

  J95, μάλλον Καλώντας (κατά το "summoning") τους Βαρβάρους είναι το θέμα του post. Καλή ιδέα τα placeholder comments! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Κι είναι σχεδόν σίγουρο ότι έτσι ή αλλιώς, κάποια στιγμή, θα μας χτυπήσει!
  Αλύπητα!…
  Όπως μας αξίζει! "  Θα?
  Θα?
  Το "Θα" έχει παρέλθει προ πολλού....

  The end is nay

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "What we call the beginning is often the end
  And to make an end is to make a beginning.
  The end is where we start from."

  Four Quartets 'Little Gidding' (1942)

  T.S. Eliot

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…