Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα κουμούνια, τα σαπούνια και το «πλυντήριο» της Ιστορίας

Μια όμορφη αντικομουνιστική φιέστα διοργανώθηκε κάτω από το ποστ Υπάρχουν καλοί και κακοί δικτάτορες; sτο blog του Νίκου Δήμου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία (119 comments)…
Μεταξύ διαφόρων ανιστόρητων παρέλασαν με εκπληκτική στοίχιση και το «βήμα της χήνας» πολλοί νεοφιλελεύθεροι (τάχα μου!) αστέρες τους ελληνικού μπλογκο-πενταγράμμου…
Το τι ειπώθηκε εκεί μέσα δεν λέγεται…
(Μέχρι τι στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το ΜΟΝΟ που δεν έχει γραφτεί είναι το περίφημο: «Κουμούνια θα σας κάνουμε σαπούνια» αν και υπονοείται από πολλούς σχολιαστές!)
Και εις άλλα με υγεία!


(στο μεταξύ: Υπογράψτε κατά του Αντικομμουνιστικού Μνημόνειου)

Τα σχόλια και η ταυτότητα

Goodbye Stalin...

Σχόλια

 1. ...έτσι και χειρότερα...Έίναι απίστευτα βολική θεωρία αυτή του τέλους των ιδεολογιών και σε αυτό το πλαίσιο βάζω και το υστερικό μνημόνιο, το οποίο καταδικάζει-αν είναι δυνατόν- όχι εγκλήματα εξουσιών-αλλά Ιδεολογία. Αφ ενός.

  Αφ ετέρου, είναι καταπληκτικό πως αυτή τη στιγμή, όλοι έχουν λησμονήσει τον ογκόλιθο που κατέθεσε ο H.Pinter με το κείμενό του-με αφορμή την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχίας- για να ασχοληθούν με αυτό το υστερικό, ξεπερασμένο και απαράδεκτο κείμενο που μοιάζει να αγνοεί την πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μας πήρατε τα αυτια (ή μάτια...;) με το αντικομμουνιστικό μηνμόνειο! Εντάξει, αν κάποιος θέλει, θα υπογράψει!

  Και επιτέλους, ας βγει ένας να πει που ακριβώς είναι το λάθος στο να αναγνωριστούν τα εγκλήματα του κομμουνισμού; Εκτός κ αν θεωρείται ότι η εποχή του κομμουνισμού ήταν μια αγγελικά πλασμένη περίοδος της ιστορίας των λαών της τότε ΕΣΣΔ.

  Να πω ότι δεν διάβασα το ποστ του κ. Δήμου, καθώς δεν είμαι αναγνώστης του blog του, οπότε το σχόλιό μου επικεντρώνεται στο link που παραθέτεις στο τέλος. :)

  Την καλησπέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. uv>>>Μας πήρατε τα αυτια (ή μάτια...;) με το αντικομμουνιστικό μηνμόνειο! Εντάξει, αν κάποιος θέλει, θα υπογράψει!

  Αγαπητέ φίλε, μάλλον τα δικά σας μάτια έπεσαν πάνω στο αντικομμουνιστικό μηνμόνειο, αν σας ενοχλεί μπορείτε ανέτως να τα πάρετε από εκεί…


  >>>Και επιτέλους, ας βγει ένας να πει που ακριβώς είναι το λάθος στο να αναγνωριστούν τα εγκλήματα του κομμουνισμού;

  Ο κομμουνισμός, όπως και όλοι οι –ισμοί είναι ιδεολογία. Και ως γνωστόν οι ιδεολογίες δεν διαπράττουν εγκλήματα καθότι στο χώρο του αφηρημένου. Αντιθέτως, εγκλήματα, στο χώρο του πραγματικού, διαπράττονται στο όνομα των ιδεολογιών. Και μάλιστα ΟΛΩΝ ανεξαίρετα των ιδεολογιών…
  Πιο συγκεκριμένα πολιτικά εγκλήματα καθώς και γενοκτονίες διαπράττουν οι κατέχοντες την εξουσία. Οποια εξουσία κι αν είναι αυτή!
  Το ΤΙ είναι έγκλημα, ΤΙ είναι γενοκτονία, ΤΙ είναι θύματα πολέμου και το ΤΙ είναι θύματα της ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ, το αποφασίζει ΕΠΙΣΗΣ η εξουσία. Δηλαδή ο Νικητής!
  Αν για παράδειγμα –πολύ απλοϊκό ίσως- κατά την Επανάσταση του 1821 είχαν τελικά επικρατήσει οι Οθωμανοί τότε οι Ελληνες επαναστάτες θα είχαν χαρακτηριστεί εγκληματίες και ο Κολοκοτρώνης «σφαγέας του λαού». Το ίδιο θα συνέβαινε εάν επικρατούσε το φανταστικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο το 2459 θα είχαμε παλινόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε θα συνέβαινε ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ της ιστορικής «πραγματικότητας» και τα τετράκις-δισέγγονά μας θα μάθαιναν στο σχολείο οτι οι Ελληνες επαναστάτες θα είχαν χαρακτηριστεί εγκληματίες και ο Κολοκοτρώνης «σφαγέας του λαού».
  Τα πράγματα είναι ΤΟΣΟ απλά!
  Εχουν συμβεί και ξανασυμβεί εκατοντάδες φορές. Δεν τα μαθαίνουμε τώρα!

  >>>Εκτός κι αν θεωρείται ότι η εποχή του κομμουνισμού ήταν μια αγγελικά πλασμένη περίοδος της ιστορίας των λαών της τότε ΕΣΣΔ.

  Μπορείτε να αναφέρετε μια αγγελικά πλασμένη περίοδος της ιστορίας για να μπορέσω να κάνω μια σύγκριση;
  Και για πια ακριβώς φάση της περιόδου της ΕΣΣΔ μιλάτε; Για όλες; Ολες ήσαν ίδιες;


  >>>Την καλησπέρα μου!

  Την καληνύχτα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. omg! δεν είναι να κάνει κανείς σχόλιο! Η επιθετικότητα φτάνει κ περισεύει βλεπω!

  >>>Αγαπητέ φίλε, μάλλον τα δικά σας μάτια έπεσαν πάνω στο αντικομμουνιστικό μηνμόνειο, αν σας ενοχλεί μπορείτε ανέτως να τα πάρετε από εκεί…

  φυσικά και τα πήρα από εκεί τα ματάκια μου. Και δεν με ενοχλεί. Δικαίωμα του καθενός είναι να βάζει υπογραφή όπου θέλει.το σχόλιο ήταν ότι πλέον παντού βρίσκεις ένα σύνδεσμο για μια υπογραφή κατά του μνημονίου, οπότε το θεωρώ περιττό σε κάθε ποστ να κοτσάρουμε το ίδιο λινκ για 10η φορά.

  >>>Μπορείτε να αναφέρετε μια αγγελικά πλασμένη περίοδος της ιστορίας για να μπορέσω να κάνω μια σύγκριση;

  Αγγελικά πλασμένη δεν είναι καμία εποχή. Αλλά δεν μπορείς να μου πεις π.χ. ότι η εποχή της δικτατορίας ήταν η κατάσταση η ίδια με σήμερα! Εποχή από εποχή έχει διαφορά. Νομίζω βγάζει μάτι σε ποιες εποχές οι ελευθερίες ενός λαού καταπατήθηκαν από τους κυβερνώντες κ σε ποιες όχι.

  >>>Και για πια ακριβώς φάση της περιόδου της ΕΣΣΔ μιλάτε; Για όλες; Ολες ήσαν ίδιες;

  Όλες ήσαν οι ίδιες αγαπητέ. Στην πράξη όλες ήταν το ίδιο. Καια υτό θα το καταλάβει κανείς αν μιλήσει με άτομα που έζησαν σε χώρες της ΕΣΣΔ εκείνες τις εποχές. Δεν επιτρεπόταν τίποτα. Ούτε αντιγωνμία, ούτε έξοδος από την χώρα χωρίς κόκκινο διαβατήριο , ούτε να μιλησεις ελεύθερα (το γνωστό "φακέλωμα"), ούτε η θρησκείας, ούτε δημοκρατικές εκλογές, τίποτα.

  Θα συμφωνήσω μαζί σου όμως ότι φυσικά δεν φταίει η ιδεολογία του κομμουνισμού, αλλά αυτοί που πήγαν να την εφαρμόσουν. Οι ιδέες είναι άκακες. Οι άνθρωποι σκοτώνουν. Άλλωστε προσωπική μου γνώμη είναι ότι η λάθος εφαρμογή (με τη βία) ήταν και ο μόνος λόγος που δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί το οικοδόμημα του κομμουνισμού. Αυτό το οποίο εγώ θα ήθελα όμως είναι να μην ξεχαστούν τα εκατομμύρια θύματα του κομμουνισμού, όπως δεν πρέπει να ξεχαστούν τα θύματα του ναζισμού, των δικτατοριών ανά το παγκόσμιο κτλ. Όσο θυμόμαστε τα κτηνώδη εγκλήματα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος προκειμένου να επιβάλλει τις ιδέες του κ το δικό του σύστημα σε τρίτους, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να το ξανασκεφτούμε δεύτερη φορά το που βαδίζουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Προσωπικά "ζω" για την ημέρα που θα βγάλουν το ΚΚΕ εκτός νόμου, μόνο και μόνο για να δω την αντίστοιχη επιχειρηματολογία των "πεφωτισμένων" γραφιάδων (επί χρήμασι και αμισθί) σε "πεφωτισμένες" εφημερίδες και blogs.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τελικά καλά έκανα που δεν επισκέφτηκα ποτέ το μπλογκ του Ν. Δήμου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν φταίει ο Δήμου κατά τη γνώμη μου. Η παρέλαση ήταν έτοιμη απο καιρό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…