Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως να στο εξηγήσω;

Παρασκευή βράδυ. Οι πληροφορίες έχουν κατακαθίσει στο γραφείο, στο πάτωμα, στις καρέκλες, στα τζάμια, την ψευδοροφή σαν σκόνη. Χιλιάδες κόκκοι πληροφοριών. Τους νιώθω εδώ και χρόνια στα πνευμόνια μου, στους νευρώνες μου, στους πόρους του δέρματός μου. Εδώ και χρόνια εισπνέω και φτύνω πληροφορίες. Όταν η δόση δεν είναι αρκετή «πουσάρω» ακόμη περισσότερες. Τις βρίσκω ή με βρίσκουν. Εχω τα «βαποράκια» μου. Τις «καβάτζες» μου. Παλιές εφημερίδες. Στοίβες περιοδικά. Τα δορυφορικά κανάλια. Το internet βεβαίως, βεβαίως. Το monitor. Τις «χτυπάω» όπου έχει μείνει φλέβα όρθια. Ηρεμώ για λίγο. Για πολύ λίγο. Υστερα ξαναρχίζει η περιέργεια. Σήμερα διάβασα όλη την ιστορία της Χαμάς. Ρώτησα και μερικούς συναδέλφους για περισσότερα. «Κόλλησα». Δεν μου φτάνει όσο μαθαίνω. Θέλω κι άλλο. Να καταλάβω. Να μην είμαι στο μαύρο και άσπρο, Να μην είμαι ούτε στο γκρίζο. Θολώνω. «Ωραία απάντηση στους Αμερικάνους» λες και ο άλλος σου λέει «Δεν θα ήθελες όμως να ζεις και να μεγαλώνεις παιδιά σε μια χώρα που κυβερνά η Χαμάς». Όχι βέβαια. Και ξαναβυθίζομαι στην πληροφορία για να μην έχω καμιά ευκολία στις κρίσεις μου. Να μην είναι τίποτα εύκολο. Υστερα πάλι θυμάμαι τους Παλαιστίνιους συμφοιτητές μου στην Αμερική. Με τα λεφτά των Σαουδάραβων αδελφών. Ολη τους η μέρα πως θα φάνε, πως θα πιουν και πως θα γαμήσουν. Μερικοί διάβαζαν ίσα για να περνούν τα semester. Ελάχιστοι πρόκοψαν σε κάτι. Πολλοί γύρισαν χορτασμένοι αμερικάνικο μουνί και φόρεσαν το πράσινο κεφαλομάντηλο για να γίνουν σάλτσα πάνω σε ισραηλινό λεωφορείο. Με είχαν παγώσει. Δεν τους σιχάθηκα. Δεν μπορείς να σιχαθείς έναν λαό. Δεν μπορείς καν να σιχαθείς έναν άνθρωπο. Απλώς είχα παγώσει. Εξακολουθούσα να είμαι με το μέρος τους. Όμως ήμουν και με το μέρος του ισραηλινού πολίτη. Διαβάζοντας έβρισκα τις άκρες μου. Κι όπου και όταν έχανα την ισορροπία διάβαζα περισσότερο. Κυρίως για τον κόσμο, τον «έξω από εμάς». Την ιστορία τη δικιά μας την πέρασα τρεις τέσσερις φορές. Και Παπαρηγόπουλο και Κανελλόπουλο και Μαρκεζίνη και Κορδάτο και Βουρνά και τη Δομή και ό,τι έχει γραφτεί. Τα κενά μου μεγαλώνουν φυσικά. Στις λεπτομέρειες. Αυτές που πάντοτε ξηλώνουν το πουλόβερ της γνώσης. Της υποτιθέμενης γνώσης. Τώρα το μόνο που με τρομάζει στους άλλους και σε μένα είναι η ευκολία. Χαίρομαι που περνάω εδώ τη ζωή μου όπως είμαι τώρα. Με δύο οθόνες υπολογιστή μπροστά μου να τρέχουν. Τρεις τηλεοράσεις σε διαφορετικές αποστάσεις από το μάτι μου και σε άλλο κανάλι η καθεμία. Ντάνες οι εφημερίδες. Ένα ραδιόφωνο. Δύο φαξ. Αιωρούμαι μέσα στην πληροφορία. Μέσα στο Matrix.

Γιατί στα γράφω όλα αυτά;

Το γιατί με σώζει το Blogging πάω να σου εξηγήσω…

Το δικό μου και –κυρίως- των άλλων…

Θα σου πω αύριο…

Σχόλια

 1. Μια βόλτα για καθαρό αέρα που και πού στο Χορτιάτη δε θα έβλαπτε... Άντε σήκω, τα κλειδιά του αυτοκινήτου είναι εκεί, σε βλέπω που τα σηκώνεις, πηγαίνεις στην παπουτσοθήκη, βάζεις τα παπούτσια, πλησιάζεις τον καλόγερο αρπάζεις το μπουφάν, βγαίνεις, ξεκινάς, παίρνεις το δρόμο από τη γέφυρα της Μαλακοπής και ανεβαίνεις προς τα πάνω. Εναλλακτική διαδρομή από το Πανόραμα προς Εξοχή. Άσε τις οθόνες να τρέχουν. Το πολύ πολύ να καεί κανένα pixel...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλοι οι συγγραφείς (fiction) που έχουν να μου πουν κάτι σήμερα, φίλε, αυτή την οπτική έχουν για τον κόσμο. Λες να υπάρχει πι8ανότητα να σε σώζει και αυτού του είδους η συγγραφή στο μέλλον;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΗ ΚΙΝΕΙΣΘΕ! ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΣΚΟΝΗ!!


  Σκόνη σηκώνεται όταν κινείστε
  μη κινηθείτε για να μη σκονιστείτε!


  Στο ψυγείο: σκόνη.
  Στο κρεββάτι: σκόνη.
  Στον καθρέφτη: σκόνη.
  Εγώ είμαι η σκόνη!

  Είμαι η σκόνη που σηκώνεται μεσάνυχτα
  χωρίς αέρα απ’ τα κλειστά παραθυρόφυλλα
  περνώ κι από τις άδειες τις χαραμάδες
  κι απ’ τους αρμούς των πατωμάτων αναδύομαι.

  Είμαι η σκόνη που απ’ τις βρύσες αναβλύζω
  και στάζω σκόνη σε παχείς και λείους σβώλους
  που απ’ τα ταβάνια καταρρέω σα βροχή
  που τα ντουλάπια με ρουφάνε με απληστία.

  Είμαι η σκόνη όπου τα σκεύη κλυδωνίζονται
  μιά πλέουν στο παχύ μου σώμα μιά βυθίζονται
  όλες τις ίνες η αφράτη μου ουσία διαποτίζει
  όλα τα χρώματα απαλύνει και το μαύρο το ασπρίζει.

  Είμαι η σκόνη που καλύπτω όλα τα έπιπλα
  και τα φωτιστικά τις συσκευές όλα μα όλα
  και τα φυτά και τις κουρτίνες τα σκεπάσματα
  σκόνη απαλή παχιά βελούδινη και κάτασπρη.

  Είμαι η σκόνη που δε φέρνει ο αέρας
  που δε διακρίνεται ποτέ στο φως της μέρας.
  Είμαι η σκόνη του μυαλού και της αγρύπνιας
  λευκή, απαλή, λεπτή, λεία παιπάλη.

  ακούγεται εδώ για 8 ημέρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπραβο ρε Ανεμε, τιποτε αλλο δεν εχω να πω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…