Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο μεταξύ...

«Στο μεταξύ, η σορός του Ρώσου κακοποιού παραμένει στα αζήτητα, καθώς κανένας οικείος του δεν εμφανίστηκε στη ρωσική πρεσβεία». Ετσι τελειώνει η είδηση στο news.in.gr. Ετσι δεν θα μπορούσε να ξεκινάει ένα μυθιστόρημα; Ή μια ταινία; Ή μια σιωπή;

"Στο μεταξύ..." απο τι και τι; Ανάμεσα σε ποιά δύο πράγματα; Ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία; Τις δολοφονίες και την αυτοκτονία; Τη ζωή και τον θάνατο; Την ανευθυνότητα και την ευθύνη; Την ενοχή και την αθωότητα; Το φως και το σκοτάδι; Τον απρόσωπο μηχανισμό και το πρόσωπο του νεκρού; Την ύβρη και την κάθαρση;

Υπήρξε ποτέ παιδί ο Μαξίμ;
Ενα παιδάκι που γεννήθηκε και που τώρα θα πρέπει να ταφεί;

---
Οχι... το θέμα δεν είναι μελό!
Ούτε να τον λυπηθείς ούτε να τον αγαπήσεις σου ζητάει κανείς!
Ούτε φυσικά να τον ηρωποιήσεις αυτόν που δολοφόνησε τρεις ανθρώπους!
---
Το θέμα είναι άλλο και αλλού!
---
Πάντα αλλού είναι το θέμα του Ανθρώπου!
Γι αυτό και στα ανθρώπινα πάντα πατώνουμε!
---
Ξένος είναι!
«Δεν θα στεναχωρηθούμε κιόλας που αυτοκτόνησε!» όπως είπε με ελαφρύ μειδίαμα ο Αρχηγός Αγγελάκος στους δημοσιογράφους!
Όχι δεν θα στεναχωρηθούμε!
Το μειδίαμα ήταν που μας ανατρίχιασε!
Λες κι είχε κι έναν πόνο κι ένα απωθημένο: «Κρίμα που δεν του τη φύτεψα εγώ του κοπρίτη!»
Μπορεί και όχι! Να υπερβάλω!
---

Όμως όλα στην υπερβολή τους δεν είναι σε αυτές τις περιπτώσεις;
Και με την υπερβολή δεν αγγίζεις την αλήθεια; (Όχι αυτή των ανακοινώσεων και των συνεντεύξεων τύπου. Την ΑΛΛΗ αλήθεια! Την εσωτερική!)

---

Στη λεπτομέρεια μετράς το ανάστημα σου!
Όχι στα χοντρά των ειδήσεων!
Αυτά που σε κάνουν κοντό!
Σαν τον Αρχηγό της Αστυνομίας!
---
Αυτόν που τον αναζητούσε όλη η Αστυνομία και ο Στρατός και τα Κανάλια και τα εκπαιδευμένα σκυλιά…
Αυτόν, τον ίδιο τώρα δεν τον αναζητά κανείς! Ούτε για να τον θάψει!
Καμιά Αντιγόνη…
---
Εστω! Καμιά Αντιγόνη!
Μια Μάνα; Εστω;
Μια αδελφή;
Ενας φίλος;
Ενας παπάς;
Εστω;

---
Δύσκολα, γαμώτο, αυτά τα ανθρώπινα!
Ποτέ δεν τα συνηθίζεις!
---
«Στο μεταξύ…» λες πως ζεις και πως είσαι άνθρωπος!

Σχόλια

 1. Τι να σας πω;
  Δύσκολα,όντως, αυτά τα ανθρώπινα...


  "Anonymous"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έτσι θα το άφηναν τα τσακάλια της δημοσιογραφίας; Στο δελτίο του Mega είχε τη μεγάλη αποκλειστικότητα: τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς του Ρώσου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια σιωπή καλύτερα ...

  Καλή Χρονιά !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στη λεπτομέρεια μετράς το ανάστημα σου!
  Όχι στα χοντρά των ειδήσεων!
  Αυτά που σε κάνουν κοντό!
  Σαν τον Αρχηγό της Αστυνομίας!


  Έτσι είναι. Και μένα αρχαία τραγωδία μου θυμίζουν όλα αυτά.
  Εστω! Καμιά Αντιγόνη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…