Σκέψεις ημέρας #281005

Nα πάρει…

Το ξαναλέω, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση το μεγάλωμα παιδιών για εμάς τους (πρώην, έστω) κομμουνιστές (που θέλουν να είναι και νυν αλλά αν το πουν θα σηκωθούν και οι πέτρες). Ειδικά τέτοιες μέρες. Και πιο ειδικά αν έχουν μικρά παιδιά που δεν μπορούν να καταλάβουν γρι από φασισμό, εθνικισμό και όπια των λαών. Και είναι μέσα μας η μάχη. Εξω είναι ούτως ή άλλως χαμένη (προς το παρόν).

...

Ο Φοίβος Τσέκερης…Τον είδα τυχαία στην τηλεόραση σήμερα το μεσημέρι. Να μιλάει για το κολαστήριο των Γερμανών στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν ο άνθρωπος που με έβαλε στο Κόμμα πριν 30 χρόνια. 11 χρονών παιδάκι ήμουν. Κι εκείνος στα γραφεία της Ενωμένης Αριστεράς, στους Αμπελόκηπους. Στην οδό Λαμίας. Ελα εδώ ρε αετόπουλο, μου φώναξε, θέλεις να γίνεις «πιονιέρος» ε;

Ηθελα!

Κι έγινα!

Και χαίρομαι που ζει ακόμα ο σύντροφος Φοίβος. Ο ΕΠΟΝίτης. Ο γεν. γραμματέας της ΠΕΑΕΑ. Ο ήρωας του «σπιτιού της ΕΠΟΝ».

Χαίρομαι που ζει και είναι λαμπερός όπως τότε!

...

(Τσέκερης Φοίβος

Αρχιτέκτων

Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-44. Σαν Διμοιρίτης του Λόχου Σπουδαστών του ΕΛΑΣ, τραυματίστηκε βαριά τον Δεκέμβρη του 1944 σε μάχη εναντίον των Αγγλων.
Εκτοπίστηκε για 3 χρόνια στη Λήμνο και στη Μακρόνησο. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ). Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ επί 6 χρόνια και μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού για 3 χρόνια.
Αγωνίστηκε για την υλική και ηθική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και από το 1994 είναι γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).
Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου του ΕΠOΝ για την ίδρυση του οποίου αγωνίστηκε πολλά χρόνια.

...Τα Αετόπουλα

Ηταν τα παιδιά των βουνών και των πόλεων μέχρι 15 χρόνων, που συμμετείχαν στον αγώνα στο πλάι των οργανώσεων της ΕΠΟΝ.

Με την Κατοχή, πολλά παιδιά, χωρίς σχολείο, χωρίς φροντίδα, πέθαιναν στο δρόμο. Αυθόρμητα, με τις πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις, βγήκαν στο δρόμο με τα δικά τους συνθήματα: "Δώστε μας να φάμε. Δώστε μας να ντυθούμε". Η οργάνωση τους σε ομάδες έρχεται φυσιολογικά όταν ιδρύεται η ΕΠΟΝ. Τότε, γεννιούνται και τα Αετόπουλα. Πολύτιμοι βοηθοί του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, βγαίνουν τις νύχτες με χωνιά και συνθήματα, μεταφέρουν και μοιράζουν παράνομο υλικό, κρατάνε τσίλιες. Προσφέρουν ως σύνδεσμοι των παράνομων οργανώσεων. Μορφώνονται, δημιουργούν. Συμμετέχουν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Συλλαμβάνονται, βασανίζονται και σκοτώνονται "ισότιμα" με τους ενήλικους αγωνιστές. Και βιάζονται να μεγαλώσουν για να γίνουν κανονικοί ΕΠΟΝίτες...)
Ο "Δωδεκάλογος" της ΕΠΟΝ


Ο Δωδεκάλογος της νεολαίας της Ελλάδας, είναι ένα κείμενο διαφορετικό. Σε σχέση με την μπροσούρα του Δ. Γληνού είναι πολύ πιο σύντομο (γύρω στις 350 λέξεις) αλλά και λιγότερο απλό. Αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Θέλουμε τα νιάτα ευτυχισμένα μέσα στη χαρά της δημιουργικής δράσης".

Θα αγωνιστούμε παλικαρίσια να γκρεμίσουμε όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς φραγμούς και όλα τα εμπόδια, που έστησε ο καπιταλισμός και ο φασισμός".

(...) Ζητάμε όλα τα μέσα για (...) να φτιάξουμε γερό το σώμα και χαρούμενη και ακμαία την ψυχή".

Ζητάμε ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά, πολύπλευρη παιδεία και ποιοτική μόρφωση...".

Θα αγωνιστούμε να πετύχουμε σε όλα τα επίπεδα της δράσης μας πραγματική, και με εσωτερική πειθαρχία αυτοδιοίκηση".

Θέλουμε εμείς οι νέες, λυτρωμένες από τον απατηλό και παραστρατημένο φεμινισμό, να σπάσουμε τις αλυσίδες της πολύμορφης σκλαβιάς μας και να αγωνιστούμε ολόψυχα, πλάι και μαζί με τους νέους, για να κατακτήσουμε την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική μας ισότητα. Μόνον έτσι θα λάμψει ο αληθινός εαυτός μας και θα υψωθούμε στο γνήσιο γυναικείο ανθρωπισμό". Παρατήρηση δική μου: προσωπικά είχα ακούσει την ηρωίδα μας Ηλέκτρα Αποστόλου να αναφέρει το "φεμινισμό" και όχι απαξιωτικά, όταν ήταν η επικεφαλής της "Λεύτερης Νέας". Επίσης θυμάμαι το τραγουδάκι που τραγουδούσαν κορίτσια της "Λεύτερης Νέας": "Θα αγωνιστούμε ενάντια στην τριπλή σκλαβιά: κατακτητή, προϊστάμενο και άνδρα". Είναι λογικό ότι θα υπήρξε εδώ μια "κομματική παρέμβαση".

Θα αγωνιστούμε (...) προασπίζοντας με κάθε θυσία την ακεραιότητα της Ελλάδας μας και ολοκληρώνοντας την εθνική μας ενότητα".

(...) να υπερνικήσουμε το γεμάτο προκαταλήψεις στενόκαρδο εθνικισμό, να υψωθούμε πέρα και επάνω από κάθε ιμπεριαλισμό...".

Δίνουμε την υπόσχεση πως θα προετοιμάσουμε το έδαφος, για το ριζοβόλημα και το πλούσιο άνθισμα ενός πρωτοπόρου νεοελληνικού σοσιαλιστικού πολιτισμού...".

ΕΠΟΝ - Αφιέρωμα


....


Φώκος ΒέταςΣχόλια