Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

miniMALIA #029

  • Ενιωσα αληθινή συγκίνηση, μαθαίνοντας για την έκδοση από την «Αγρα» των «Μεταμορφώσεων της Κάδμως» του Guy Saunier, που αφορούν το έργο της Μέλπως Αξιώτη.
  • Εψαξα να βρω στη βιβλιοθήκη «Το σπίτι μου», τον «Εικοστό Αιώνα» και τις «Δύσκολες Νύχτες». Ματαίως. Κάπου τα δάνεισα, σε χρόνους που τέτοια διάβαζαν οι φίλοι, και χάθηκαν.
  • Τον Ρένο Χαραλαμπίδη τον παρακολουθώ εδώ και 15 χρόνια (πότε κιόλας!), από το υπόγειο θεατρικό εργαστήρι όπου θήτευσε, έχοντας εγκαταλείψει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, και τα τραπεζάκια της Δεξαμενής όπου σχεδίαζε το «No budget story», μέχρι τα κολωνακιώτικα στέκια και τα σίριαλ του συρμού στα οποία πρωταγωνιστεί από καιρό σε καιρό. Πάντοτε με τα ίδια συναισθήματα ανησυχίας, θαυμασμού για την επιμονή, την άγνοια του κινδύνου και την ελαφρότητα που τον σώζει, αλλά και με κρυφό καμάρι, σαν να τον βλέπω να βαδίζει νύχτα στη μαρκίζα ενός ουρανοξύστη με μια τεκίλα στο χέρι, με το κενό και την ανοησία της τηλεόρασης να χάσκει κάτω από τα πόδια του.
  • Τώρα, διαβάζω ότι ολοκληρώνει τα γυρίσματα της ταινίας «Η καρδιά του σκύλου», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου και θα προβληθεί το Δεκέμβριο. Κι ελπίζω όλα να του πάνε καλά.
  • Λυπάμαι που δε θα καταφέρω να πάω στη συναυλία των Cure την ερχόμενη Τετάρτη. Εσείς μην τη χάσετε…
  • «Πώς έγινες της ποίησης μυστήριο, κι από πού πηγάζει το ταλέντο σου; Σ' αυτό απαντώ: είχα δύο θείους, ονόματι Τζο και Χάρι -ο ένας τραύλιζε και ο άλλος ήταν μουγκός». «Heredity», Tony Harrison.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…