Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

MiniMALIA #028

 • Σημαδιακές αναχωρήσεις. Η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γιώργος Ζωγράφος ήσαν από τους τελευταίους εκπροσώπους, ο καθένας στο είδος του, μιας ολόκληρης εποχής.
 • Η φωνή της Μοσχολιού είναι η πρώτη που έμαθα να ξεχωρίζω όταν ήμουν παιδάκι, πριν ακόμα μάθω να μιλάω. Με μάγευε. Νόμιζα ότι τραγουδάει η μάνα μου. Μεγάλωνα με αυτήν τη φωνή. Τη δική της και του Μπιθικώτση.
 • Τώρα τα παιδιά μας μεγαλώνουν με την Παπαρίζου. Δεν ξέρω... Δε θέλω ούτε να κρίνω, ούτε να συγκρίνω... Φοβάμαι όμως ότι... Ασ' το! Ποτέ δεν ξέρεις...
 • Για «μεγάλο μοναχικό» του ελληνικού τραγουδιού, κρατώ την εύστοχη φράση του Πάνου Θεοδωρίδη («Αγγελιοφόρος» 17/8/05): «Με το θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου φωτίστηκε παροδικά η ιστορία του “νέου κύματος”, ενός μικρού και επίμονου κινήματος που διατηρεί ένα απόλυτα έντιμο χαρακτηριστικό: γερνάει υποδειγματικά».
 • «Εμείς, του ’60 οι εκδρομείς, απόμακροι εξαρχής, εκτός παραδομένου κόσμου…»
  Είχα υποσχεθεί ότι θα γράψω για τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο «Σάνι».
 • Κι είχα πολλά να γράψω για εκείνο το βράδυ του Σαββάτου. Μου τα χάλασε όλα εκείνο το «Εκτακτο Δελτίο» την Κυριακή το πρωί.
 • Συγνώμη, αλλά, όταν χάνονται τόσες ζωές, οι λέξεις υποχωρούν, αποσύρονται για να εμφανιστούν και πάλι σε πιο φωτεινές στιγμές…
 • Εχει πολύ θάνατο, πολλούς φόνους, πολύ σκοτάδι αυτό το καλοκαίρι. Λέξεις που συναντώ στο κείμενο της Τζένης Μαστοράκη «Μαχαίρι και καθρέφτης» για τον Γιώργο Χειμωνά («Εντευκτήριο» τεύχ. 69, Απρίλιος-Ιούνιος 2005).
 • «Για μένα, όσο ιαματικό κι αν ήταν, για όσους πολλούς, θα είναι πάντα εκείνος που του δόθηκε να πει μια ιστορία συνταρακτική. Και που την είπε ακαριαία. Με την αλήθεια του αίματος. Που μίλησε για τα πάθη της δικής μας ψυχής μ’ έναν τρόπο τρομερό και πολύτιμο. Τον τρόπο του μαχαιριού και του καθρέφτη».
 • Κατεβαίνω και παίρνω τα «Πεζογραφήματά» του (εκδ. «Καστανιώτης» 2005). Για θεραπευτικούς λόγους…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…