Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακρη δεν έχει ο ουρανός...

γειά σου και σένα Μοναχικέ!
ΜΕ το θάνατο του Γιώργου Ζωγράφου φωτίστηκε παροδικά η ιστορία του «νέου κύματος», ενός μικρού και επίμονου κινήματος που διατηρεί ένα απόλυτα έντιμο χαρακτηριστικό: γερνάει υποδειγματικά.
O Ζωγράφος πάντοτε μου θύμιζε την περιγραφή μελλοντικών ηγετών της Ρώμης, όπως τους αποδίδει ο Ρόμπερτ Γκρέιβς στους σιβυλλικούς χρησμούς που ενσωματώνει στο «Εγώ, ο Κλαύδιος»: «Ενας φαλακρός με μακριά μαλλιά».
Επιπλέον συνειδητά μαυροντυμένος (μόνο σχετικά πρόσφατα τον είδα στο γυαλί με ένα λευκό πουκάμισο), σοβαρός και σεμνός, ανήκε απόλυτα στο χώρο του, στον καλλιεργημένο μικρόκοσμο των ανθρώπων που έζησαν μικροί στην Κατοχή και στον Εμφύλιο και χωρίς να γίνουν ένα με τους υπαρξιστές, σώθηκαν προσωπικά ενασχολούμενοι με την εξόρυξη των συναισθηματικών τους κοιτασμάτων.
Η φωνή του ταυτίστηκε με τραγούδια που ακολουθούσαν αυτό το αρχαίο ήθος, παρότι έμοιαζαν να συνοδεύουν άλλες, πιο τραχιές και δυνατές προσπάθειες.

OΤΑΝ μεσουρανούσαν, τους έφτανε η στιγμιαία αφή της φλόγας του πάλκου.Τιμούσαν το προσκήνιο και ζούσαν γιαυτό, είτε ως τραγουδιστές, είτε ως ηθοποιοί, είτε ως μίμοι ή ποιητές.
Oταν τα φώτα έσβηναν, κατέβαιναν στα σκαμνάκια των μπουάτ και γίνονταν ένα με τους θεατές.Πρέπει να τον συνάντησα καμιά δεκαριά φορές.Μήτε περί τέχνης μιλούσε, μήτε περί διαγραμμάτου.Και χαμογελούσε συχνά, παρά τις προφανείς δυσκολίες του βίου.

OΤΑΝ η μπόρα της δημοσιότητας παρήλθε, κανένας τους δεν προσπάθησε να κρατηθεί εναγωνίως στην επικαιρότητα, αλλάζοντας ύφος και τεχνοτροπία, διαδίδοντας διάφορα τερατικά περί κυκλωμάτων που τους έθαβαν.Μια μικρή αφοσιωμένη πελατεία, που συνεχώς φλέρταρε και με άλλες αγάπες, τους συνόδευε στα μικρά στέκια που παρέμειναν ανοιχτά.Το μεγάλο κοινό τους συναντούσε περισσότερο σε θρηνητικές ευκαιρίες.Πουλούσαν λίγη πραμάτεια, οι περισσότεροι έκαναν άλλες δουλειές.Πάντοτε με υποδειγματική ευγένεια.

ΦΥΣΙΚΑ, το αντίτιμο ήταν η μοναξιά, αυτό που όλοι τους έτρεμαν περισσότερο από το καθετί.Ακόμη κι αν είχαν μερικούς φίλους, δεν ήταν οπαδοί του κινητού, της καθημερινής κουβεντούλας και του κουτσομπολιού.Ετσι, ζούσαν σαν να μην υπήρχαν.Oλοένα και περισσότεροι περαστικοί δεν τους αναγνώριζαν, ή και αν τους αναγνώριζε κάποιος, ο διπλανός του, νεότερος, ρωτούσε «πώς τον είπαμε αυτόν;».Αλλά δεν ξοδεύτηκαν σε ιερεμιάδες και θρηνωδίες: ήταν σαφές ότι ο επερχόμενος αιώνας θα έκανε το κουμάντο του χωρίς αυτούς.

ΤO ζήτημα είναι ότι ο επερχόμενος αιώνας, όπως εξάλλου και ο προηγούμενος, σπανίως κάνει το κουμάντο του κλείνοντας μακροχρόνια συμβόλαια με τις λάμιες της σόουμπιζ, δηλαδή τη φήμη, την έκσταση και την κερδοφορία.

Πάνος Θεοδωρίδης

17/8/2005
ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…