επιβίωση

"Καθεαυτός, ο όρος «επιβίωση» έχει μιαν αξιόλογη εμπλοκή στις διαμάχες γύρω από το τι περίπου έμελλε να είναι η μοντέρνα ζωή εάν η διάλυση των σημασιών που κάποτε την στήριζαν εξακολουθούσε να επιταχύνεται. Ηδη απ' τη δεκαετία του '60, η προφητική αντιδιαστολή των εννοιών «ζωή» και «επιβίωση» είχε κερδίσει μεγάλη ακροαματικότητα στις συζητήσεις του πολιτικού και πολιτιστικού περιθωρίου, μέχρι που η συναίνεση εξουδετέρωσε πλήρως την κριτική, οπότε οι δύο όροι κατέληξαν οριστικά συνώνυμοι. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η ζωή εκμηδενίστηκε αντανακλάται μεγαλοπρεπώς στη φανατική επιμονή του τηλεοπτικού και εν γένει καταναλωτικού κυκλώματος να επαναλαμβάνει τον κενό και απολιθωμένο λεκτικό της αντίλαλο -«life», «live», «ζωντανό», «ζήσε!», «ζωντανή σύνδεση» και τα παρόμοια. Για να σου υποδεικνύουν διαρκώς ότι οφείλεις να ζήσεις πά' να πει ότι αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, και μάλιστα σε βαθμό που τους επιβάλλει να σ' το λένε κατάμουτρα, ότι δεν ζεις καθόλου".

Σχόλια

 1. Μια φορά η ζωή θεωρούνταν και ήταν δικαίωμα...

  Τώρα θεωρείται και είναι υποχρέωση... Υποχρεούσαι να ζεις, και μάλιστα υπό τους κανόνες που σου επιβάλλονται. Από παντού. Κανόνες, ρήτρες, κώδικες παντού...

  Συνηθισμένο σύνθημα της εποχής μας είναι το "Get a life". Όποτε μου το λένε, τους απαντώ:

  Να πάρω μια ζωή, να την κάνω τι; ΤΙ;;

  Tero

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μας τάζουν και μας ταϊζουν ψέματα για πραγματική ζωή - ωραία ψέματα, μα την αλήθεια... μια φτηνή φενάκη, την απατηλή παράκαμψη - όχι το δρόμο. Μελλοντολογούν ακατάσχετα με σκοπό ν' αποκρύψουν το τέρμα... Μόνο που η πόρτες της ζωής ανοίγουν διάπλατα όσο βαθαίνει η συνείδηση κι ανακαλύπτεις τη ματαιότητα και το αναπόδραστο της ύπαρξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου