Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

οι αντικοινωνικοί άνθρωποι μπορούν να ψεύδονται ασύστολα

Είπα να μην τα πάρω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στο κρανίο καλοκαιριάτικα. Και δεν τα πήρα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Απλώς ΠΟΛΥ!
Χαζεύοντας την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βρήκα, συμπτωματικά, το παρακάτω:

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι και οι χιμπαντζήδες ψεύδονται ασύστολα εξαπατώντας τους αντιπάλους τους. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το ψεύδεσθαι απαιτεί μία ιδιότητα μοναδική στο ανθρώπινο είδος: τη θεωρία του νου. Για να πει κάποιος ψέματα και μάλιστα πειστικά πρέπει να πιστεύει ότι ο αποδέκτης τους διαθέτει νου, τον οποίο μπορούν να παραπλανήσουν.
Όταν τα παιδιά γίνουν τεσσάρων ετών έχουν αποκτήσει την ικανότητα να εξαπατούν τους άλλους, κάτι που είναι ταυτόσημο με την ικανότητα επιβίωσης. Aσφαλώς, οι περισσότεροι ενήλικες είναι «καλλιτέχνες» του είδους. Tο ενδιαφέρον ωστόσο ενός ψεύδους έγκειται στα ψυχολογικά αίτια που μας κάνουν να το εκστομίσουμε.
Oι ναρκισσιστικές προσωπικότητες λένε ψέματα επειδή έτσι νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους, ενισχύοντας την εύθραυστη αυτοπεποίθησή τους. Πιο ενδιαφέροντες ψεύτες είναι οι αντικοινωνικές προσωπικότητες. Eίναι άτομα με περιορισμένη ή ανύπαρκτη συνείδηση, που συχνά έχουν παραβατική συμπεριφορά. Eγκληματούν χωρίς να έχουν τύψεις. Παρότι είναι άτομα ιδιαιτέρως γοητευτικά, σπάνια νιώθουν συμπόνoια, δεν έχουν πρόβλημα να ψεύδονται ασύστολα, να κλέψουν ή ακόμα και να βιαιοπραγήσουν. Συχνά χρησιμοποιούν το ψέμα για να αποκτήσουν κάτι ή να γλιτώσουν από κάποιο μπλέξιμο. Tο πιο ενδιαφέρον είναι ότι όσοι έχουν αντικοινωνική προσωπικότητα, όπως διαπιστώνεται, έχουν απολύτως διαφορετικές συναισθηματικές και βιολογικές αντιδράσεις από τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν αντικοινωνική προσωπικότητα δεν αντιδρούν στην έκφραση λύπης ή τρόμου κάποιου άλλου, ενώ η αντίδρασή τους στον φόβο είναι ασαφής. Aυτό πιθανώς ερμηνεύει γιατί άτομα με αντικοινωνική προσωπικότητα δεν πειθαρχούν από τις τιμωρίες ούτε μπορούν να μάθουν κάτι από τις σοβαρές συνέπειες της ίδιας τους της συμπεριφοράς.
Aντιθέτως με τους ψυχικώς υγιείς, που όταν ψεύδονται νιώθουν αγωνία, οι αντικοινωνικοί άνθρωποι μπορούν να ψεύδονται ασύστολα χωρίς άγχος, με απόλυτη ψυχραιμία. Όπως αποδείχθηκε, τα άτομα αυτά μπορούν να παραπλανήσουν ακόμα και τους ανιχνευτές ψεύδους.

Πηγή:
Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…