οι αντικοινωνικοί άνθρωποι μπορούν να ψεύδονται ασύστολα

Είπα να μην τα πάρω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στο κρανίο καλοκαιριάτικα. Και δεν τα πήρα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Απλώς ΠΟΛΥ!
Χαζεύοντας την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βρήκα, συμπτωματικά, το παρακάτω:

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι και οι χιμπαντζήδες ψεύδονται ασύστολα εξαπατώντας τους αντιπάλους τους. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το ψεύδεσθαι απαιτεί μία ιδιότητα μοναδική στο ανθρώπινο είδος: τη θεωρία του νου. Για να πει κάποιος ψέματα και μάλιστα πειστικά πρέπει να πιστεύει ότι ο αποδέκτης τους διαθέτει νου, τον οποίο μπορούν να παραπλανήσουν.
Όταν τα παιδιά γίνουν τεσσάρων ετών έχουν αποκτήσει την ικανότητα να εξαπατούν τους άλλους, κάτι που είναι ταυτόσημο με την ικανότητα επιβίωσης. Aσφαλώς, οι περισσότεροι ενήλικες είναι «καλλιτέχνες» του είδους. Tο ενδιαφέρον ωστόσο ενός ψεύδους έγκειται στα ψυχολογικά αίτια που μας κάνουν να το εκστομίσουμε.
Oι ναρκισσιστικές προσωπικότητες λένε ψέματα επειδή έτσι νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους, ενισχύοντας την εύθραυστη αυτοπεποίθησή τους. Πιο ενδιαφέροντες ψεύτες είναι οι αντικοινωνικές προσωπικότητες. Eίναι άτομα με περιορισμένη ή ανύπαρκτη συνείδηση, που συχνά έχουν παραβατική συμπεριφορά. Eγκληματούν χωρίς να έχουν τύψεις. Παρότι είναι άτομα ιδιαιτέρως γοητευτικά, σπάνια νιώθουν συμπόνoια, δεν έχουν πρόβλημα να ψεύδονται ασύστολα, να κλέψουν ή ακόμα και να βιαιοπραγήσουν. Συχνά χρησιμοποιούν το ψέμα για να αποκτήσουν κάτι ή να γλιτώσουν από κάποιο μπλέξιμο. Tο πιο ενδιαφέρον είναι ότι όσοι έχουν αντικοινωνική προσωπικότητα, όπως διαπιστώνεται, έχουν απολύτως διαφορετικές συναισθηματικές και βιολογικές αντιδράσεις από τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν αντικοινωνική προσωπικότητα δεν αντιδρούν στην έκφραση λύπης ή τρόμου κάποιου άλλου, ενώ η αντίδρασή τους στον φόβο είναι ασαφής. Aυτό πιθανώς ερμηνεύει γιατί άτομα με αντικοινωνική προσωπικότητα δεν πειθαρχούν από τις τιμωρίες ούτε μπορούν να μάθουν κάτι από τις σοβαρές συνέπειες της ίδιας τους της συμπεριφοράς.
Aντιθέτως με τους ψυχικώς υγιείς, που όταν ψεύδονται νιώθουν αγωνία, οι αντικοινωνικοί άνθρωποι μπορούν να ψεύδονται ασύστολα χωρίς άγχος, με απόλυτη ψυχραιμία. Όπως αποδείχθηκε, τα άτομα αυτά μπορούν να παραπλανήσουν ακόμα και τους ανιχνευτές ψεύδους.

Πηγή:
Καθημερινή

Σχόλια