Λειψοί στο μυαλό...

OΙ Λειψοί, ένα νησάκι της άγονης γραμμής κοντά στη Λέρο, ύστερα από είκοσι χρόνια απέκτησαν το μοναδικό φαρμακείο και οι λίγοι κάτοικοί του, οι πιο πολλοί ηλικιωμένοι, ήταν ενθουσιασμένοι που χάρη στον Τζούλιο δεν θα αναζητούσαν σε άλλα νησιά τα φάρμακά τους.O Τζούλιο είναι Ιταλός, ο οποίος από αγάπη προς τους Λειψούς και χάρη στο ειδικό καθεστώς εγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών, προτίμησε με την οικογένειά του το μικρό νησί, ενώ ο γιος του πάει σε ελληνικό σχολείο στη Λέρο.Oμως την άδεια φαρμακείου που του χορήγησε νόμιμα το υπουργείο τώρα την ανακαλεί, με την αιτιολογία ότι ο φαρμακοποιός δεν γνωρίζει καλά τα ελληνικά! O ίδιος είπε στον Τύπο ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα συνεννόησης με τους πελάτες του, μια και υπήρχε Ελληνίδα βοηθός του με την οποία συνεννοούνταν στα αγγλικά....

ΔΕΝ καταλαβαίνω τι φόβισε τον υφυπουργό Υγείας Θ.Γιαννόπουλο κι ανακάλεσε την άδεια.Φοβήθηκε μήπως ότι ο Ιταλός φαρμακοποιός θα ξαναφέρει την παλιά ιταλική κατοχή στους Λειψούς; Σίγουρα η προάσπιση του κοινωνικού συμφέροντος ήταν το κριτήριο του κλεισίματος.Αλλά πώς προστατεύει τους εγκαταλειμμένους από το υπουργείο του κατοίκους ο χαρτογιακάς προϊστάμενος; Κατεβάζοντας κεπέγκια στο μοναδικό φαρμακείο; Δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία, προφάσεις ίσως βρει πολλές...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ και ο υπουργός μπήκε στη λογική των τοπικών μικροσυμφερόντων, ενέδωσε στις πιέσεις κάποιων που έχασαν από το νέο «μαγαζί», στο αφημένο στο έλεος του Θεού νησί.Και η λύση ήταν το κλείσιμο, αντί η Πολιτεία να του δώσει κίνητρα παραμονής και «μπράβο»...

ΜΕΤΑ το θόρυβο και τις αντιδράσεις ανακλήθηκε η απόφαση του «λουκέτου», αλλά η υπόθεση ανέδειξε μία αλλόκοτη νοοτροπία της Πολιτείας και το γεγονός αυτό ξαναφέρνει στην επιφάνεια την αυξανόμενη άρνηση εγχώριων επαγγελματιών κοινωνικής πολιτικής να στελεχώσουν ιατρεία, φαρμακεία και νοσοκομεία στην περιφέρεια που ερημώνει...

Του Χρίστου Ζαφείρη (Αγγελιοφόρος 9/6/05)


Update - Νέο άρθρο:

ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ
Του Πάνου Θεοδωρίδη

ΜΑΛΛOΝ επιπολαίως πήραμε την είδηση ότι ένας Ιταλός φαρμακοποιός έστησε το κατάστημά του στους Λειψούς κι επειδή δεν είναι ελληνομαθής, δεν του έδιναν την άδεια.
Εμείς οι «προοδευτικοί» κάναμε «τς, τς, τς», επειδή υπήρξε μια ακόμη απόδειξη της δράσης των θεσμικών συντεχνιών.
Oι επαγγελματίες του χώρου αναρωτήθηκαν σε ποια γλώσσα θα συνεννοούνταν οι ασθενείς με τον επιστήμονα, θαρρείς και δεν υπάρχουν γλωσσομαθείς βοηθοί φαρμακείου, θαρρείς κι οι συνταγές των γιατρών είναι προφορικές και όχι γραμμένες με ερμηνεύσιμα ιερογλυφικά.
Αν όμως, ως μέτρο κατά της διαφθοράς, ίσχυε η υποχρεωτική αλλογλωσσία των υπαλλήλων; ΤO ΜΕΤΡO είναι τόσο δυνατό, ώστε περιττεύει να το διαφημίσω.
Σκεφτείτε να πηγαίνετε στις υπηρεσίες και να σας υποδέχεται ένας αλλόγλωσσος, ευγενέστατος και προφανώς εξαρτημένος μόνον από τα χαρτιά που του προσκομίζετε.
Δεν είναι σε θέση να ακούσει τις δικαιολογίες σας, να αντέξει τα χαμογελάκια ή το ζοριλίκι σας.
Θα παίρνει την αίτηση ή τα χαρτιά σας, θα βάζει αριθμό πρωτοκόλλου (ανεξαρτήτως γλώσσας, όλοι ξέρουν τι σημαίνει «8» και «13245») και θα μεταβιβάζει αρμοδίως την υπόθεσή σας στον (ελληνόφωνο πλην κρυμμένο από το κοινό) υπάλληλο.
Αν έρχεστε για παράπονα, θα ισχύει το μπενάκης - βγενάκης.
O αλλόγλωσσος θα μπορεί να εκδίδει εισιτήρια, να πουλάει λαχνούς ή ρουχικά (ούτως ή άλλως, εδώ ισχύει η γλώσσα των χειρονομιών, επειδή δεν είδα κανέναν άνθρωπο σε μαγαζί που να μη δείχνει το είδος που επιθυμεί να αγοράσει, πλην ειδών μπακαλικής), δημιουργώντας έτσι ένα φράγμα ενάντια στη διαφθορά, στη συναλλαγή, στα γρηγορόσημα και στην καταρράκωση μιας λίστας αναμονής.
ΤΩΡΑ, θα μου ειπήτε πάλι ότι επιζητώ την καταστροφή του γένους.
Μήπως αυτό εξακοντίσει την ανεργία από 101% σε 201%; Αλλά αυτό το επιχείρημα με αφήνει αδιάφορο, αφού ο Ελλην είναι γνωστός κοσμοπολίτης και αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους στη χώρα, θα βρουν καλύτερη στο εξωτερικό.Θα είμαστε περιζήτητοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δουλεύοντας σε δουλειές που απαιτούν υποχρεωτική αλλογλωσσία.
Επειδή πρέπει να ξέρετε πως μια τέτοια λαμπρή ιδέα, έτσι και την εφαρμόσουμε, θα έχει ευρύτατη αποδοχή και διάδοση σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.
Ειδικά για την Ελλάδα, η πατρότητα της ιδέας θα μοιάζει με άλλες καλές ιδεολογικές εξαγωγές που κατά καιρούς έχουμε κάνει: ήμασταν πρώτοι στην εξαγωγή σαρισσών, προ 2.300 ετών, πρώτοι στο φάγωμα δανείων, πρώτοι σε ανεπάρκεια αρχόντων και υπερεπάρκεια μυαλοπωλών.
ΑΧ, ΑΣ μεταφράσει κάποιος αυτά τα λογάκια στον έρμο τον Ιταλό φαρμακοποιό, να καταλάβει τι του μέλλεται...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 13/6/05Σχόλια