Οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν...


Δύο αποσπάσματα απο την ανάλυση του Β. Νέτα:
Είμαστε στην εποχή του «γενικευμένου καπιταλισμού», για τον οποίο ο Γάλλος καθηγητής Michel Beaud έγραψε στη «Μοντ - Ντιπλοματίκ»: «Η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς θριαμβεύει και η σοσιαλιστική ελπίδα για μια δημοκρατική, αδελφική, αλληλέγγυα κοινωνία δεν έχει πλέον καμία αξιόπιστη πολιτική έκφραση. Την ίδια στιγμή, παντού σχεδόν, οι προσδοκίες των κοινωνιών φαίνεται να περιορίζονται στην αναζήτηση υψηλών δεικτών ανάπτυξης. Τα εθνικά κράτη υφίστανται τα παιχνίδια ενός οικονομικού και νομισματικού κόσμου, που κινείται ερήμην τους. Η επιρροή των μεγάλων πολυεθνικών αυξάνεται, το ίδιο, όμως, αυξάνεται και η επιρροή των οργανώσεων του οικονομικού εγκλήματος».

...
Σε μια συζήτηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Σιμόν Πέρες -Νόμπελ Ειρήνης- με τον μεγαλοχρηματιστή Τζορτζ Σόρος, διατυπώνονται τρομακτικές αλήθειες για την επέλαση του καπιταλισμού σε όλο τον πλανήτη. Ρωτά ο Πέρες τον συνομιλητή του: «Η αγορά μπορεί να γκρεμίσει τοίχους, να δημιουργήσει δεσμούς. Μπορεί να παράγει πλούτο. Αλλά δεν μπορεί να διαφυλάξει τη σταθερότητα. Και το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για την υγεία ενός παιδιού ή τη σύνταξη ενός γηραιού ατόμου;». Απαντά ο Τζορτζ Σόρος: «Συμφωνώ. Οι αξίες της αγοράς είναι εντελως ανεπαρκείς για την κοινωνία. Οι αξίες της αγοράς εκφράζουν μονάχα το τι είναι πρόθυμος να πληρώσει ο ένας παίκτης στον άλλον σε μια ελεύθερη συναλλαγή. Οι αξίες της αγοράς έχουν εισχωρήσει σε περιοχές της κοινωνίας όπου δεν έχουν καμία θέση. Εχουν κατακτήσει περιοχές, οι οποίες στο παρελθόν δεν υπόκεινταν στις αξίες της αγοράς, κυρίως την ιατρική περίθαλψη».

Οταν ένας καπιταλιστής όπως ο Τζορτζ Σόρος εκφράζει αυτές τις απόψεις για την ελεύθερη αγορά και «τις αξίες της», τι περισσότερο και ουσιαστικότερο θα μπορούσε να πει ένας σοσιαλιστής;

...

Σχόλια