Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δούρειος Ίππος

Tο πνεύμα του τόνου
Δούρειος Ίππος

Ανήκω στη γενιά των εφημεριδοφάγων. Και υπήρξε στη νεότητά μας, ιδιαίτερα στην επαρχία, μια περίοδος που οι εφημερίδες ήταν η μόνη μας επαφή με τον πολιτισμό. Ξεκοκαλίζαμε κυρίως τις κυριακάτικες εφημερίδες, κόβαμε και αρχειοθετούσαμε επιφυλλίδες, κριτικές, συνεντεύξεις, ιστορικά δοκίμια. Ένα τέτοιο χούι δεν βγαίνει εύκολα, μάλλον θα φύγει μαζί με την ψυχή. Όταν κατορθώσαμε να έχουμε κάποια χρήματα, πέρα από το χαρτζιλίκι των γονιών, κάναμε το χούι καθήκον. Ύστερα από μισόν αιώνα και βάλε εφημεριδοφαγίας, η όρεξη έγινε βουλιμία, γι' αυτό δεν μου αρκούν μία ή δύο εφημερίδες την ημέρα και λιγότερες από πέντε Σάββατο και Κυριακή. Ω! Όταν βρίσκεις καιρό για το κυριακάτικο χουζούρι με τις εφημερίδες στο κομοδίνο και τον ζεστό καφέ... Τελευταία, όμως, άρχισα να ανησυχώ γιατί έπιασα τον εαυτό μου να προδίδει τις ερωμένες της καθημερινής και της σαββατοκυριακάτικης απιστίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα συσσωρεύθηκαν, δίπλα στο κάθισμα που διαβάζω τις εφημερίδες μου, στον Θεό σας, τριάντα (ναι, 30) DVD: ταινίες, ντοκιμαντέρ, καρτούν, εξερευνήσεις, παραμύθια, ιστορικά αρχεία, συνταγές μαγειρικής και διάσημες κλασικές και ποπ συναυλίες. Τρόμαξα μάλιστα πιο πολύ, όταν διαπίστωσα πως στο μίνι μάρκετ που ψωνίζω τις εφημερίδες μου γείτονες αγόραζαν εφημερίδα για να αποκτήσουν το DVD. Και μόνο. Ένιωσα να απειλείται μια «μαστούρα» μισού αιώνα και να απειλείται με δόλο από τις ίδιες τις εφημερίδες, που σαν Δούρειος Ίππος κρύβουν μέσα στα σπλάχνα τους τον ταξικό εχθρό ή σαν βαποράκια που μου πλασάρουν σκληρά ναρκωτικά. Ευτυχώς, προς το παρόν, δεν έχω... ντιβιντιέρα!!

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑ ΝΕΑ , 16/02/2005

Σχόλια

  1. Τι μαλάκας! Αντί να σκεφτεί και να πει κι ένα ευχαριστώ για τα DVD που του εξασφαλίζουν τον "ταπεινό" μισθό του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…