Τούμπα Αγίου Μάμαντος

Τούμπα που κατοικήθηκε από το τέλος της Nεολιθικής περιόδου έως και την Eποχή του Σιδήρου σε αλλεπάλληλα στρώματα. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Χαλκιδικής από άποψη διάρκειας κατοίκησης και μεγέθους. Στα δυτικά της τούμπας εντοπίσθηκε οργανωμένο νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, το παλαιότερο νεκροταφείο που έχει βρεθεί στη Μακεδονία.
Α
νασκάφτηκε με μικρές διερευνητικές τομές το 1928 από τον άγγλο αρχαιολόγο W.A. Heurtley, ενώ από το 1993 ξεκίνησε νέα ανασκαφή συστηματική από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Dr B.Haensel. Η νέα ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη όμως έφερε στο φώς ενδιαφέροντα ευρήματα στον τομέα της προϊστορικής αρχιτεκτονικής και αγγειοπλαστικής. Το νεκροταφείο ερευνήθηκε το 1992 από τη ΙΣΤ' ΕΠΚΑ.
...
Κάτι έπρεπε να γράψω σήμερα, ε, και έγραψα αυτό!
Να δεις που θα αποκτήσει και νόημα!
...

Διαφορετικά θα έπρεπε να γράψω για τη σκύλευση νεκρών που γίνεται από τα κανάλια όλου του κόσμου στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό πλέον δεν είναι ενημέρωση για το δράμα των λαών της περιοχής. Είναι, για μια ακόμη φορά, εμπόριο τρόμου και θανάτου... Τα όρνια των Δυτικών ΜΜΕ είναι αδηφάγα και πτωματοφάγα!

...

Διαφορετικά θα πρέπει να γράψω επίσης για τη σκύλευση της μάχης του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Έλεος. Φτάνει πια! «Ένα όμορφο αμάξι με δύο άλογα» έχει ζητήσει ο άνθρωπος, όχι με τρακόσα τηλε-όρνια που του μετρούν τις ώρες!

...
Προτιμώ να γράψω για τις αρχαιολογικές ανασκαφές της περιοχής μου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων...

Τα 15 sites που άλλαξαν το internet