Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συγχαρητήρια! Το πετύχατε διάνα!

Απόσπασμα από άρθρο του Ι.Κ.Πρετεντέρη στο ΒΗΜΑ την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004…

Τα κρυφά και τα φανερά σχέδια του Μαξίμου

Πρωτοβουλίες για έλεγχο της πολιτικής ζωής

I. K. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ
……
Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο σχέδιο αυτό φαίνεται ότι εντάσσεται η προώθηση από ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους της υποψηφιότητας Κωνσταντόπουλου. Στην άποψη αυτή συγκλίνουν και επιχειρηματικοί ή εκδοτικοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν τις ίδιες επιδιώξεις με την κυβέρνηση και διατηρούν ταυτοχρόνως στενές σχέσεις με τον κ. Κωνσταντόπουλο.
Κατ' αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνασπισμού έχει δώσει ικανοποιητικά δείγματα γραφής ως «διώκτης του ΠαΣοΚ» και οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως με τον κ. Κωνσταντόπουλο στην Προεδρία η εγκαθίδρυση ενός νεοδημοκρατικού καθεστώτος θα μπορεί να έχει μια διαρκή επίφαση δημοκρατικής χροιάς. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί προωθούνται στο όνομα της διαφάνειας διευκολύνει τη σύμπραξη του κ. Κωνσταντόπουλου με τους εμπνευστές τους.
Σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή Αριστερά, η κυβέρνηση φαίνεται να προσφέρει ως αντάλλαγμα της υποστήριξης που ζητεί μια απλόχερη προεκλογική μεταχείριση (οικονομική και τηλεοπτική) με τη λογική ότι τόσο ο Συνασπισμός όσο και το KKE κόβουν ψήφους από το ΠαΣοΚ και όχι από την ίδια. Εννοείται ότι την ίδια μεταχείριση δεν θα έχει το συγγενικό της ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη.
Γενικότερα, η κυβέρνηση υπολογίζει πολύ στη σύμπραξη της Αριστεράς για να βάλει το ΠαΣοΚ σε μια μακρόχρονη απομόνωση. H θεωρία που διατυπώνεται σε κυβερνητικούς κύκλους (και την οποία εμμέσως διατύπωσε ο Γραμματέας της KE κ. Ευ. Μεϊμαράκης και στο συνέδριο του Συνασπισμού) είναι ότι Δεξιά και Αριστερά έχουν κοινό συμφέρον την αποδυνάμωση του ΠαΣοΚ και ότι η αντικειμενική σύμπραξή τους θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Σε αυτό αποβλέπει και η συζητούμενη από πολλούς προτίμηση του κ. K. Καραμανλή σε έναν «Πρόεδρο από την Αριστερά». H εκτίμηση και εδώ είναι πως, με έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα καλύπτει την κυβέρνηση με το κύρος της Αριστεράς, η Δεξιά θα έχει ουσιαστικά τα χέρια της ελεύθερα να κινηθεί όπως νομίζει για να διασφαλίσει την εξουσία της.
ΤΟ ΒΗΜΑ , 12-12-2004

…την ίδια ημέρα ο Καραμανλής ανακοινώνει το όνομα του Κάρολου Παπούλια ως υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…

Ω! Τα Ωραία Μικρά Μαγαζιά του 3%

Ω! Οι ωραίες μέρες!
Νοσταλγώ τις ένδοξες στιγμές μας στην Αριστερά του ’80 και του ’90 και του 2000 και του 2007…
Μικρά μαγαζιά, γωνία. Σπίτια του λαού. Ωραία κυλικεία με εξαιρετικούς καφέδες το πρωί.
Ωραίες μέρες…
Στα Ντα Κάπο και στα Φίλια, θέσεις τιμητικές μαζί με καλλιτέχνες και ωραία κορίτσια και αγόρια. Σεβασμός για την εργατική τραγιάσκα που είχαμε από καιρό πάψει να φοράμε αλλά ειχε μείνει η γραμμή στο μέτωπο. Ηθική. Συνέπεια. Καθαρότητα. Αγαπητοί σε όλους. Ευχάριστοι.
Αποδεκτοι όσο δεν διεκδικούσαμε κάτι παραπάνω. Την εξουσία κυρίως… «Αυτά δεν είναι δουλειές για εσάς. Θα σας φθείρουν! Αφήστε τις για εμάς τους λερωμένους…» μας έλεγαν οι πράσινοι και γαλάζιοι φίλοι μας. Και τα κορίτσια το ίδιο μας έλεγαν.
Εκεί στο 3 με 8% ήμασταν μια χαρά όλοι. Κι εμείς και οι άλλοι. Ασφαλείς μέσα στις αναζητήσεις μας. Χωρίς να το πιέζουμε κιόλας.
Και χρήσιμοι! Πολύ χρήσιμοι για πολλούς λόγους. Κυρίως για άλλοθι βέβαια αλλά και λόγω παιδείας. Ως δημοσιογράφοι. Ως Σύμβουλοι. Ως Ρήτορες.
Τι έλεγα;
Α! Ναι…