Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ονόμασέ τους Ρηχούς και λόγιζέ τους ως θάνατον

Κείμενο του Στάθη στη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

"Την παραμονή των Χριστουγέννων τρία αγόρια έλεγαν τα κάλαντα. Το ένα απ' αυτά εκινείτο δύσκολα κι ακολουθούσε τα υπόλοιπα στηριζόμενο σε μια περπατούρα. Κάπως φτωχικά ντυμένο, φορούσε στο κεφαλάκι του ένα κόκκινο σκουφάκι Αγιοβασίλη και τραγουδούσε μαζί με τα άλλα δύο παιδιά τα κάλαντα φάλτσα και τραυλίζοντας στεντόρεια -ω Θεέ μου, ποτέ οι Αγγελοί Σου δεν θα αγγίξουν τέτοιαν αρμονία!

Υστερα τα παιδιά συνέχισαν παρακάτω -γύρω στα δέκα τους έντεκα χρόνια τα δύο πρώτα, ίσως έναν χρόνο μικρότερος ο άγγελος με την περπατούρα και το κόκκινο σκουφάκι.

Φαίνονταν φίλοι, ίσως συμμαθητές, όμως οι δύο πρώτοι άρχισαν (σχεδόν παλεύοντας με τον εαυτό τους για να μπορέσουν να του το πουν) -άρχισαν λοιπόν την προσπάθεια να πείσουν τον μικρότερο ότι «καλά ήταν ώς εδώ, είπαν τα κάλαντα, καιρός να χώριζαν»- φαίνεται ο μικρός με τη δυσκολία του να περπατά τους καθυστερούσε, όμως εκείνος

όλο ηρνείτο και τραύλιζε κουνώντας το κεφαλάκι του με το κόκκινο σκουφάκι -και μου 'σπασε την καρδιά- κι ακολουθούσε τους άλλους δύο που ήθελαν να ξεμακρύνουν με μια επίμονη ευπρέπεια στο δικαίωμα της φιλίας, να μην προδοθεί η φιλία, να μην εκπέσει απ' τους άλλους δύο, και

ξανάσμιξαν και εκινείτο πάνω-κάτω το κόκκινο σκουφάκι και είμαι πια πενήντα αιώνων και κλαίω όλο και πιο συχνά, ίσως κι εύκολα

με την ομορφιά του κόσμου

με τη σκληρότητα του κόσμου

ω μικρέ μου με το σθένος του Αγησίλαου, συ νικάς, ο παρίας που γίνεται βασιλιάς, μέγας ο θρόνος σου, γιατί τα ποδαράκια σου χωράνε στη γουβίτσα της Αγια-Σοφιάς που έφτιαξαν με τους αιώνες τα πόδια του κάθε Αυτοκράτορα, καθώς ο ένας μετά τον άλλον επί χίλια χρόνια, έπρεπε να σταθούν στην ίδια γωνιά, πριν τα πόδια τους φορέσουν τις κόκκινες αρβυλίδες.

***

Πάλι βρήκα ένα χαρτάκι, ένα παλιό χαρτί, βρίσκω κατά καιρούς, καιρό είχα να βρω, κι όταν βρίσκω, μερικά απ' αυτά τα αντιγράφω για να σας τα παραθέσω.

Ελεγε λοιπόν το εν λόγω, παραινέσεις προς παραλήπτες με αφορμή την αλλαγή του έτους -όπως τώρα καλή ώρα- και το πανηγυρικόν του πράγματος «άλλοι αρέσκονται στους απολογισμούς κι άλλοι αποφεύγουν τις απολογίες, πάντως όλη η πόλη στην Αγορά και τους Ναούς λαμπρή τη περιβολή κι εν μέγα στολισμώ κινείται.

Εσύ παιδί μου

να προσέχεις και να αποστρέφεσαι αυτούς εξ αυτών που περπατάνε σαν να πατάνε κάτω τον κόσμο. Αυτούς που να για να πουν καλό λόγο για τον ευατόν τους βρίζουν τους άλλους. Ονόμασέ τους Ρηχούς και λόγιζέ τους ως θάνατον.

Αντιθέτως, αυτούς που τραγουδάνε τον ζεϊμπέκικο δακρυστοί, λόγιζέ τους, ότι τραγουδάνε τον παιάνα· αυτοί τιμούν τον απλό και θέλουν την ευρυχωρία απαραβίαστη.

Και μέσα στον στρατό των φίλων φυλάξου απ' αυτόν που σε σπρώχνει προς τα δεξιά για να φυλαχθεί πίσω από την ασπίδα σου και φύλαγε αυτόν που σε τραβάει αριστερά για να σε φυλάξει με τη δική του.

Να έχεις σε υπόληψη αυτούς που πιάνουν κορόιδα οι πονηροί και οι Δυνατοί. Και να μην εισέρχεσαι στις φωτογραφίες που δεν χωράς.

Ούτις και Κανένας όταν χρειασθεί να εξορύξεις τον οφθαλμό όσων πρέπει να περιφρονείς, να καθαιρείς και να ατιμάζεις, δηλαδή εκείνων μόνον που ο Αγγελός τους δεν θα τους έδινε νερό· Αχιλλέας κι Εκτορας, όταν χρειάζεται να φέρεις τον σταυρό Του ή να δώσεις του Προμηθέα κρασάκι.

Μ' έναν λόγο, παιδί μου, μίλα με τον εαυτόν σου σαν να τραγουδάς στους θεούς και σαν να προσεύχεσαι στο κόκκινο Αγιοβασιλιάτικο σκουφάκι του παιδιού που, αν βρει μέρος στην ψυχή σου να σταθεί, «ταν γαν κινάσει»...

Αυτά τα λίγα -δεν χωρούσαν δα κι άλλα- περιείχε το μικρό κίτρινο πολυκαιρισμένο χαρτάκι, καλή χρονιά να έχετε και για την αντιγραφή...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 31.ΧΙΙ.2004 stathis@enet.grΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/12/2004

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…