Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια έδρα για τη βάση του πολιτισμού (και τη “μητέρα” των επιστημών) (minima 007)

«Ουδέν μάγειρος ποιητού διαφέρει»

Νικομήδης

Γεύση. Η κολασμένη και η αθώα. Η εξαρτημένη και η αυτόνομη. Αίσθηση της ύλης και των ιδεών. Τα μάτια κοιτάζουν αλλά δεν παράγουν εικόνες, δεν ονειρεύονται. Τα αφτιά ακούν μα δεν μιλούν. Η όσφρηση εντοπίζει, θυμάται, επιθυμεί, αλλά δεν εκπληρώνει την επιθυμία. Το δέρμα αγγίζει και αγγίζεται, αναριγά, ματώνει, χαϊδεύει, αλλά δεν ενώνει ούτε ενώνεται. Μονάχα η γλώσσα από όλα τα όργανα του σώματος έχει το προνόμιο να γεύεται, να επιθυμεί, να εξερευνά, να θυμάται, να επιλέγει, να επιθυμεί, να γοητεύει και να γοητεύεται, να ενώνει, να ανακαλύπτει. Να επικοινωνεί. Το κέντρο του σύμπαντος είναι η γλώσσα. Κι όλες οι άλλες αισθήσεις και τα όργανα αυτήν υπηρετούν και από αυτήν συμπληρώνονται. Η γλώσσα πρώτη αναγνώρισε και κατανόησε το καλό (το εύγευστο, το ηδύ), το κακό (το αηδές, το πικρό, το δηλητηριώδες) όταν οι άλλες αισθήσεις “έπαιζαν ακόμη τις κουμπάρες” μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαισθήσεων. Αυτή πρώτη γνώρισε τον κόσμο, αφού η πρώτη συστηματική γνώση των ανθρώπων ήταν η γνώση της τροφής τους. Κι έγιναν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες. Και μαγειρεύοντας ανακάλυψαν την Επιστήμη. Γιατί η μαγειρική είναι η πρώτη, η αρχαιότερη επιστήμη, η μητέρα όλων των επιστημών, που γεννήθηκε τη στιγμή που ο άνθρωπος έκανε το πρώτο του πείραμα: να ψήσει ένα φιλέτο στη φωτιά. Κι όταν το γεύτηκε ο τρόμος της ζωής και η αγωνία του θανάτου έπαψαν να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Μέρος του αγνώστου έγινε διά μιας γνωστό και κάτι παραπάνω: νόστιμο!

Χάρη στη γεύση ο άνθρωπος ανακάλυψε τη Χημεία, την ψυχή της ύλης. Χάρη στη γεύση ανακάλυψε την τέχνη της απόλαυσης και έπειτα όλες τις άλλες Τέχνες. Μα πάνω από όλα ανακάλυψε το Εαυτό του και τον “Αλλο” και μαζί με αυτόν την Επικοινωνία. Και για όλα όσα δεν μπορούσε ακόμη να εξηγήσει ανακάλυψε τον Θεό. Και πού και πού πετούσε και καμιά ολόκληρη παντσέτα στη φωτιά για να τον δοξάσει, να τον ευχαριστήσει, να τον εξευμενίσει. Αλλά και ο ίδιος ο Θεός μέσα από τη γεύση τον πλησίασε: «Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου». Χάρη στη γεύση ο άνθρωπος έκλεισε την πρώτη συμφωνία ειρήνης με την εχθρική, μέχρι τότε, Φύση. Γύρω από τη φωτιά με το γουρουνόπουλο να σιγοψήνεται, έκλεισε συμφωνία ειρήνης με τη γειτονική ομάδα και οργανώθηκε η φυλή, η κοινωνία.

Μέσα από τη Γεύση ο άνθρωπος ανακάλυψε τον Μύθο, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Φιλοσοφία, την Ιστορία, την Οικονομία, την Πολιτική και βέβαια τον Ερωτα. Μαγειρεύοντας δημιούργησε τον Πολιτισμό. Παίρνοντας το ματωμένο κρέας και κάνοντάς το Τροφή, γιόρτασε τη Ζωή και πένθησε (ξόρκισε) τον Θάνατο.

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές έγραφε στα 1926: «Διήλθα τα καλλίτερα έτη της ζωής μου, καταγινόμενος, αφ’ ενός να εξυψώσω, και δη μεταξύ των ομοεθνών μας, την μαγειρικήν τέχνην, και αφ’ ετέρου να καταδείξω, ότι δέον αυτή να εδράζεται επί επιστημονικών βάσεων». Σήμερα, στην εποχή της μοριακής γαστρονομίας, όταν στη Γαλλία η γαστρονομική παιδεία ξεκινάει από το δημοτικό σχολείο, εδώ στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον μια ακαδημαϊκή έδρα γαστρονομίας. Στη Θεσσαλονίκη. Την πρωτεύουσα –διόλου τυχαία- της βαλκανικής γεύσης. Κι αυτό είναι πρόταση. Δασκάλους έχουμε: τον δάσκαλο Δημήτρη Ποταμιάνο, τις αλχημίστριες της γεύσης Μαρία Χαραμή και Αγλαϊα Κρεμέζη, τον Επίκουρος των εκπληκτικών κειμένων, τον μάγιστρο Ηλία Μαμαλάκη, τον δικό μας Νίκο Κατσάνη, την διακριτική αυστρο-θεσσαλονικιά νεράϊδα της υγιεινής τροφής ElisabethHavlicek-Καστανάκη, τον Στέλιο Παρλιάρο της ζαχαρένιας μαγείας, την Σούλα Μπόζη και τον Τάσο Μπουλμέτη της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ μνήμης, την Μάρα Μεϊμαρίδη της υψηλής γευστικής καταγωγής και τόσους άλλους. Να ιδρυθεί σε αυτή την πόλη η πρώτη, διεθνώς, ακαδημαϊκή έδρα γαστρονομίας και μαγειρικής. Και κάπου να μπουν τα κάδρα του Νικολάου Τσελεμεντέ, της Χρύσας Παραδείση και –παρακαλώ- της Μαλβίνας Κάραλη.

Καλό σας Σάββατο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Διακήρυξη για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία

Η Διακήρυξη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Information and Democracy Commission H Επιτροπή αποτελείται από 25 μέλη: Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa,  Hauwa IbrahimEmily BellYochaï BenklerTeng BiaoNighat DadCan DündarPrimavera de FilippiMireille Delmas-MartyAbdou DioufFrancis FukuyamaUlrik HaagerupAnn Marie Lipinski,Adam MichnikEli PariserAntoine PetitNavi PillayMaria RessaMarina WalkerAidan White και Mihaïl Zygar.
Πηγή: RSF
Μετάφραση: Anemosnaftilos
Προοίμιο
Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης είναι κοινό αγαθό της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται ως τέτοιο. Η διαχείρισή του είναι ευθύνη ολόκληρης της ανθρωπότητας, μέσω δημοκρατικών θεσμών, με στόχο τη διευκόλυνση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ ατόμων, πολιτισμών, λαών και εθνών, στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής συναίνεσης, της ειρήνης, της ζωής και του περιβάλλοντος.

Ο παγκόσμιος χώρος επικοινωνίας και πληροφόρησης πρέπει να εξυπηρετεί την …

Οι Σαϊτάρχες, ο Γαβράς και τα ανεβαστήρια

Ενας ελαφρύς κυματισμός παρατηρήθηκε στον απέραντο βάλτο της ελληνικής "ενημέρωσης" με την "γκάφα" της "είδησης" για το "θάνατο" του Κώστα Γαβρά, στις 30 Αυγούστου.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Ενας ιταλός δάσκαλος-δημοσιογράφος υποδυόμενος  στο Twitter την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού "ανακοινώνει" το θάνατο του σκηνοθέτη. Μεγάλα ξένα Μέσα και σχεδόν ΟΛΑ τα ελληνικά αναμεταδίδουν το ψεύτικο tweet και θρηνούν για τον "μακαρίτη". Η απάτη αποκαλύπτεται σχεδόν αμέσως από ένα αμερικανικό site και σχεδόν ταυτόχρονα από την ΕΡΤ δημοσιογράφοι της οποίας επικοινωνούν με το Γαβρά. Την ίδια στιγμή τα όρνεα των ιδιωτικών τηλεοράσεων εξαπολύουν επιθέσεις κατά της υπουργού Πολιτισμού καλώντας την να παραιτηθεί.
Το θέμα παίρνει διαστάσεις καθώς οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων κονιορτοποιούν για μία ακόμη φορά την ούτως ή άλλως μηδαμινή αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ και των "λειτουργών" τους.
Κάποιοι, οι πιο ρομαντικοί, απαιτούν μ…

Ολα τα Μνημόνια σε πίνακες

Της Ελενας Κάππα


Σήμερα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει έναν συγκριτικό πίνακα των τριών Μνημονίων, ο οποίος ενόψει της προεκλογικής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα αποβεί εξαιρετικά χρήσιμος. Ο πίνακας περιλαμβάνει το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας περιόδου, το ύψος των μέτρων κατανεμημένο σε ετήσια βάση, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους των μέτρων λόγω ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την εξοικονόμηση του κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης  χρέους την τριετία 2016-2018 και τέλος τη προσαρμογή του ετήσιου κόστους λόγω και αναδιάρθρωσης του χρέους. Μνημόνιο 1 Το συνολικό ύψος των πρόσθετων μέτρων στη διάρκεια 2,4 ετών (2010-2012) ανήλθε σε 40,6 δις ενώ το ύψος των μέτρων σε ετήσια βάση έφτασε τα 16,9 δις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έπρεπε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους. Μνημόνιο 2 Κατά το δεύ…